11 éjszaka
A regény egy sokat látott, okos, cinikus öregasszony és egy mentális problémákkal küszködő, harmincas férfi párharcáról szól. Nem is igazi párharc ez, mert a férfinak nem sok esélye van. A cselekmény 1990-ben játszódik, amikor a Tanácstól kijáró gondozó, Győző elrabolja magának Kamillát, a teljes huszadik századot átélt kilencven éves nőt. Kamilla egy letűnt, régi univerzum maradványa, akit itt felejtett a történelem, aki nem halt meg szép csöndben, ahogy a világ elvárta volna tőle. A férfi azért hurcolja magával, mert mindennél jobban vágyik egy igazi, hamisítatlan nagymamára. Visszakívánkozik a saját gyerekkorába, amikor még biztonságos és meleg otthonban élhetett egy nagyon rövid ideig. Arra kényszeríti, hogy esténként meséljen neki. Fogalma sincs, mi minden rejtőzködik ennek a rettenthetetlen öregasszonynak a múltjában, sőt, tulajdonképpen az egész világról nem sok fogalma van.
Kamilla – mint már annyiszor az életében –  alkalmazkodik a helyzethez. Minden este elmond egy mesét, miközben az első pillanattól kezdve uralma alatt tartja Győzőt. A meséi nem szokványosak; félelmetes, nyomasztó történetek, rafinált horrormesék, amikkel fokozatosan egyre elveszettebbé teszi, végül a rettegésbe taszítja ezt a végletesen egyszerű és sebezhető embert a rendszerváltás amúgy is elbizonytalanító világában.
A regény bemutatja azt a tizenegy éjszakát, amelyek során az öregasszony fokozatosan felőrli a férfi lelkét. Ezzel párhuzamosan minden mese előtt megjelenik egy emlék a saját életéből, felvonul a huszadik század. Megtudjuk, milyen borzasztó házasságba kényszerült húsz évesen, és mi lett ennek a következménye, milyen traumát élt át a jóval idősebb férje az első világháborúban, és hogyan bomlott meg az elméje. Előbukkan Brenner Jóska, azaz Csáth Géza, aki fiatal korában bevezette Kamillát egy félelmetes világba, szerepel Kun páter, a nyilasok talán legeszelősebb vezetője,  felvillan Budapest ostroma a kaotikus és tragikus kitöréssel a középpontban. Kamilláról is fokozatosan kiderül, hogy nem az az ember, akinek a világ ismeri. Nem keresi magának a bajt, de nem ismer félelmet, és életveszélyes ellenfél.
A 11 éjszakát itt lehet megvásárolni.
Back to Top